Vaak hoor je als richtlijn, dat je een volwassen hond twee keer per dag te eten geeft. Met regelmaat had mijn hond in de vroege ochtenduren geen trek in zijn voer. Wat blijkt? Op die momenten is mijn hond misselijk . Hij braakt dan geel slijm op, of gaat gras eten om alsnog daarna dat maagsap op te braken.
Lange tijd heb ik dat met Kobus mee gemaakt. Nadat ik van voer was veranderd vanwege braak- én diarreeklachten, verdween wel de diarree, maar bleef die misselijkheid. Ik gaf eerst brokken, maar stapte over op vers vlees. Daarna leek het zelfs of hij vaker in de ochtend dat gele slijm stond te braken. Wat ik toen niet wist, is dat vers vlees sneller de maag verlaat dan brokken. Simpelweg omdat de maag vocht sneller afvoert en vlees nu eenmaal meer vocht bevat dan brokken. Je hond heeft daardoor sneller een lege maag en bij sommige honden – zoals de mijne – leidt dat vooral ’s morgens vroeg tot een misselijk gevoel. De periode tussen de laatste maaltijd en het ontbijt is dan te lang.
Spijsvertering van de hond
Sindsdien krijgt mijn hond consequent een derde maaltijd later op de avond. En dat gaat goed. Achteraf bezien, had ik dat met de brokken ook al moeten doen. Blijkbaar heeft zijn spijsverteringssysteem, dat gevoelig is gebleken, dat nodig. Maar bij mij zat bovendien een krachtige overtuiging in de weg, namelijk: mijn hond is een kruising, dus die moet probleemloos door het leven gaan. Twee keer per dag voeren, waarom zou dat bij hem niet werken?
Tja… die overtuiging heb ik laten varen en ik besef mij nu dat het zó belangrijk is om goed te kijken naar jouw hond en zijn of haar behoeften. Twee keer per dag voeren is een richtlijn. Er zijn ook honden die het prima doen op één maaltijd per dag, maar wanneer je hond een gevoeliger spijsverteringsstelsel heeft, kan een derde maaltijd soms wonderen doen. Iedere hond is uniek!
Misschien vind je deze blogs over honden en voeding ook interessant: