Tja, ik had natuurlijk in januari al moeten beginnen… maar ineens is het oktober en besef ik mij dat oud en nieuw al bijna voor de deur staat. En dus ben ik te laat. Te laat met trainen van Kobus. Ja, ook mijn hond heeft angst voor vuurwerk.
Door een hond langzaam te wennen aan vuurwerkgeluiden op een heel zacht geluidsniveau, en dit heel langzaam op te schroeven, kun je een hond leren dat er niks engs gebeurt tijdens die knallen.
Angst is natuurlijk gedrag
Maar ergens vind ik het de omgekeerde wereld. Dat we een hond die op die knallen reageert met angst, wat natuurlijk gedrag is, willen omvormen tot een ‘bom-proof’ wezen. Hondengedragstherapeut Monique Bladder legt in haar blog ‘Angst: negeer het gedrag, steun je hond’ uit wat angst is: “Inmiddels is duidelijk dat angst een reflexmatige reactie is op neurochemisch niveau; er komen allerlei stoffen vrij die ervoor zorgen dat een hond doet wat hij doet als hij bang is (vechten, vluchten of bevriezen). Dergelijke primaire emoties zijn biologisch ingebouwd; het is een overlevingsmechanisme.” Nou, probeer dat mechanisme maar eens om te buigen! Wat in mijn ogen pas echt ónnatuurlijk is, is het uit de hand gelopen gebruik van vuurwerk rondom oud en nieuw. Werd vroeger vuurwerk afgestoken even voor twaalven, afgelopen jaren hoorde ik vanaf november al de eerste knallen.
Help je hond met angst voor vuurwerk
Hoe nu verder met je angstige hond, Mariëlle? Nou… Monique Bladder beschrijft een 3-stappenplan om je bange hond te helpen. Stap 2 en 3 zijn deze: verander met behulp van training de emotie en zorg dat je een veilige haven bent voor je hond. Maar de in mijn ogen belangrijkste stap wanneer een hond angstig is, is stap nummer 1: verander zoveel mogelijk de omgeving van de hond, zodat hij niet meer wordt blootgesteld aan prikkels die angst bij hem veroorzaken. Hmm, Kobus en ik gaan dit jaar maar mooi even weg met oud en nieuw naar een vuurwerkvrije omgeving!