Klapperen met de oren, krabben… De afgelopen dagen zag ik mijn hond dat vaker doen dan anders. We wonen in een gebied met bossen, struiken en graslanden en met temperaturen richting de twintig graden, wist ik genoeg: mijn hond heeft een teek! Tot twee keer toe heb ik na de wandeling een teek aan de binnenzijde van zijn oren verwijderd. Gelukkig waren ze nog aan de wandel en zaten ze niet vast.
Ik zou graag een blog schrijven over teken en de ziektes die deze overbrengen en hoe je deze kunt herkennen bij je hond. Maar het schrijven van mijn afstudeerscriptie heeft momenteel toch echt prioriteit. Onder de noemer van ‘beter voorkomen dan genezen‘, zet ik toch even een paar interessante websites en artikelen op een rij. Hier klopt waarschijnlijk mijn oude voorlichtingshart (ik ben jarenlang communicatieadviseur geweest), hoewel ik ook erg geloof in ‘delen is vermenigvuldigen‘. Dus… hier zijn ze.
Teken voorkomen bij je hond én jezelf
Week van de teek
Ja, maandag is het weer zover! Tot en met zondag 19 april is het de jaarlijkse Week van de teek. Wonderlijk eigenlijk dat het maar een week is… het Jaar van de teek, lijkt mij meer van toepassing. Waren de beestjes vroeger namelijk vooral in het voor- en najaar actief, nu kun je ze het hele jaar aantreffen. De website vertelt je wat de risico’s zijn en hoe jezelf te beschermen.
Tekenradar
De Tekenverwachting op Tekenradar.nl geeft voor elk deel van Nederland aan hoe actief de nimfen gemiddeld zijn. De nimf is het stadium van de teek waardoor mensen het vaakst gebeten worden. De website vermeldt er niet bij of dit ook geldt voor honden, maar ik vermoed van wel.
RIVM-app Tekenbeet
Wellicht nog handiger voor onderweg is de RIVM-app Tekenbeet. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) en de App Store (iPhone). Met deze app kun je (blijkbaar ook buiten zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Bevat ook de Tekenradar, waarbij je kunt instellen of je een waarschuwing wilt ontvangen bij veranderingen in tekenactiviteit. Voor een uitgebreide review van de app en zijn mogelijkheden klik je hier.
Teek verwijderen bij de hond
Een teek doet er ongeveer 24 uur over om zich vast te bijten in de huid van de hond. Het beste is daarom je hond te controleren na elke wandeling. Dan heb je kans dat ie nog ‘vrij’ rond loopt in de vacht. Heeft ie zich toch vastgebetenn en weet je niet hoe je de teek moet verwijderen? Deze dierenarts laat het je zien.
Heeft je hond de ziekte van Lyme?
Heeft je hond onverhoopt de ziekte van Lyme gekregen en is de acute fase (waarin antibiotica nog wel effectief kan zijn) voorbij, dan kun je ondersteuning zoeken bij een natuurgeneeskundig diertherapeut die is aangesloten bij de BCND. Of maak een afspraak bij de integrale praktijk van Silverlinde (het opleidingsinstituut waar ik mijn studie volg). De medewerkers van de praktijk specialiseren zich in de behandeling van dieren met de Borreliabesmetting, ziekte van Lyme.
Onderzoek naar teken en door teken overdraagbare pathogenen bij gezelschapsdieren
Wil je weten welke teken in Nederland zorgen voor besmettingen bij honden en andere gezelschapsdieren, dan is dit artikel interessant. Het is gepubliceerd in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, deel 132, afl. 13, juli 2007, p. 517-523. Het bevat de resultaten van een onderzoek, genaamd Tickbusters, gefinancierd door de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren van de KNMvD en uitgevoerd door het Utrecht Centrum voor Teken-gebonden Ziekten (UCTD) van de Faculteit der Diergeneeskunde.
PS Ongetwijfeld zijn er nog meer interessante artikelen en sites. Ik pretendeer niet volledig te zijn. Aanvullingen zijn welkom! Mijn insteek bij deze blog is ‘voorkomen is beter dan genezen‘. En als er toch genezen moet worden, dan waar mogelijk met natuurlijke middelen en zonodig met reguliere.
Laat die kleine ziekteverwekkers je er trouwens niet van weerhouden om vooral lekker met je hond aan de wandel te gaan. Je doet hem of haar er een groot plezier mee! Na de wandeling je hond én jezelf tuurlijk wel 😉 goed controleren op die beestjes.