Als je goede voornemens maakt voor jezelf, waarom dan ook niet voor je hond? Hier een suggestie: zorg voor een gezond gewicht van jouw beste maatje. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat honden met overgewicht meer kans maken op een korter leven. Honden met overgewicht leven aanzienlijk korter dan honden met een gezond gewicht: tot wel 2,5 jaar. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Liverpool en Mars Petcare’s WALTHAM Centre for Pet Nutrition.
In het onderzoek, dat is gepubliceerd in de Journal of Veterinary Internal Medicine (1), de bron/URL vind je onderaan dit bericht, werden de gegevens van meer dan vijftigduizend honden van 12 populaire rassen achteraf met elkaar vergeleken. Het effect van het hebben van overgewicht werd gezien bij alle rassen. De omvang van het effect verschilde per ras, variërend van tussen de vijf maanden voor Duitse herder reuen tot twee jaar en 6 maanden voor Yorkshire terriër reuen (zie afbeelding).
In deze studie is niet onderzocht wat de oorzaken zijn van de extra pondjes bij de honden. De onderzoekers gaan ervan uit dat voedingsgewoonten van de hondenbezitter een rol spelen. Uit een ander recent onderzoek (2) blijkt dat meer dan de helft (54 procent) van de honden- en kattenbezitters hun huisdier altijd of vaak voedsel geven wanneer hun huisdier daarom vraagt (bedelen). Bijna een kwart (22 procent) van de katten- en hondenbezitters overvoeren soms hun huisdier om hem of haar blij te houden.
Overgewicht geeft meer kans op gezondheidsproblemen
Mede-auteur van het onderzoek en hoogleraar Kleine Diergeneeskunde aan de Universiteit van Liverpool, Alex German, zegt: “Eigenaren weten vaak niet dat hun hond overgewicht heeft. Velen realiseren zich mogelijk niet welke impact dit kan hebben op de gezondheid. Wat ze mogelijk niet weten, is dat, als hun geliefde huisdier te zwaar is, deze meer kans heeft op andere gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld gewrichtsaandoeningen, ademhalingsproblemen en bepaalde soorten kanker, maar ook een slechtere kwaliteit van leven. Deze gezondheids- en welzijnsproblemen kunnen van grote invloed zijn op de duur van hun leven.
“Voor veel eigenaren is het geven van eten, met name smakelijke tafelresten en lekkernijen, de manier waarop we affectie tonen voor onze huisdieren. Ben je voorzichtig met wat je jouw hond te eten geeft, dan zul je succes hebben om hem of haar in goede conditie te houden en nog vele jaren met hem of haar samen te zijn.”
“Zorgwekkend is dat naar schatting slechts één op de vijf eigenaren van huisdieren altijd meet hoeveel voedsel ze hun huisdier geven, waarbij vier op de vijf (87 procent) altijd of vaak gewoon de hoeveelheid voedsel inschat waarvan ze denken dat hun huisdier ze nodig heeft bij elke portie.”
Overgewicht bij honden in Nederland
Steeds meer honden wereldwijd hebben overgewicht. In 2017 heeft in de Verenigde Staten 56 procent van de honden overgewicht of obesitas (3). In het Verenigd Koninkrijk heeft 59 procent van de honden overgewicht of obesitas (4). Cijfers wereldwijd variëren tussen boven de veertig en onder de zestig procent. Daarom zeg ik vaak: pakweg 1 op de 2 honden heeft overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas).
Hoe zit dat nu in Nederland? In ons land leven ruim 1,5 miljoen honden. Bijna één op de vijf huishoudens heeft een hond (5). Een eerste onderzoek, bij mijn weten, naar overgewicht bij Nederlandse “huishonden”, kreeg ik in 2018 onder ogen. Het is uitgevoerd door N.R. Blees, onder supervisie van dr. R.J. Corbee van de Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht. Het laat zien dat 40 procent van de onderzochte hondenpopulatie overgewicht heeft. Maar de onderzoeker schrijft dat vanwege de kleine steekproefomvang (290 honden) voorzichtigheid is geboden bij het doorberekenen van de resultaten naar de hele hondenpopulatie in Nederland.
Wil jij je hond op gezond gewicht houden of krijgen?
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor overgewicht en obesitas. Hier enkele eenvoudige tips van mij om je te helpen je hond op gezond gewicht te houden of te krijgen:
- Als je twijfelt of je hond wel een gezond gewicht heeft, vraag het dan aan je dierenarts of een voedingsdeskundige voor honden. Zij of hij zal jou graag helpen om je hond op gezond gewicht te houden of krijgen.
- Mijn ‘wegen = weten’ tip 1. Weeg je hond regelmatig (liefst elke 2 weken), dan houd je grip op haar of zijn gewicht.
- Mijn ‘wegen = weten’ tip 2. Weeg de voeding van je hond altijd af op een digitale weegschaal. Dat is de enige manier om heel precies te weten hoeveel voer je geeft aan je hond. Kopjes, maatbekers, doe ze weg. En zelf maar wat schatten is natuurlijk helemaal uit den boze. 🙂
- Wees voorzichtig met tussendoortjes. Geef liever geen tafelrestjes: niet alles wat wij eten is veilig voor honden. Bovendien: elk pondje gaat ook door het hondenmondje.
- Ga lekker bewegen met je hond. Wandelen, hardlopen, zwemmen, behendigheid, speuren, iets wat past bij jou en je hond. Of doe samen een hersenwerkspel (denken kost je hond veel energie). En heb vooral samen veel plezier!
Geraadpleegde bronnen
(1) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jvim.15367
(2) https://www.bettercitiesforpets.com/2018/02/22/survey-weighs-pet-obesity-crisis/
(3) https://petobesityprevention.org/2017/
(4) https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1748-5827.2010.00933.x
(5) https://dibevo.nl/pers/meer-dan-4-miljoen-huishoudens-hebben-een-of-meer-huisdieren