Een van de dingen waarover ik me als first time hondeneigenaar verbaasde én mij zorgen maakte, was de hoeveelheid chemicaliën die ik mijn hond moest toedienen. Jaarlijkse vaccinaties bij de dierenarts, ontvlooïngsmiddel, anti-tekenmiddel, ontwormingsmiddel. Ik was dan ook heel blij toen ik hoorde dat ik ook aan wormbestrijding kan doen door de ontlasting van mijn hond te laten onderzoeken. Dat biedt mij de zekerheid dat hij alleen maar wordt ontwormd als dat echt nodig is. Want heeft mijn hond eigenlijk wel wormen?
Of een hond wormen heeft, kun je als eigenaar maar zelden zelf zien. Een enkele keer kun je ze aantreffen in de ontlasting of in braaksel. Maar meestal heeft een hond die een paar wormen heeft, geen klachten. De wormen vormen echter wel een risico voor de gezondheid van je hond én die van jezelf en anderen. Een bekend voorbeeld dat ook op de site van het RIVM wordt vermeld, is die van de hondenspoelworm Toxocara canis, die in de darmen van een hond leeft. De worm legt eitjes die met de hondenpoep bijvoorbeeld in de zandbak terecht komen. De poep is al weg, de eitjes zitten nog wel in het zand, kinderen steken hun zanderige handen in de mond en krijgen zo de eitjes binnen.
Goede wormbestrijding is belangrijk
Goede wormbestrijding is dus belangrijk. Alleen door ontlastingsonderzoek met een microscoop kun je (laten) vaststellen of er daadwerkelijk wormeitjes in de ontlasting van je hond zitten. Zitten ze er niet in, dan hoef je niet te ontwormen. Een ander groot voordeel van zo’n onderzoek is, dat je ook precies weet met welke worm je van doen hebt. Je kunt dan gericht ontwormingsmiddel geven aan je hond. Want een besmetting met lintwormen vraagt om een ontwormingsmiddel met een andere werkzame stof dan bijvoorbeeld een spoelworminfectie.
Steeds meer dierenartsen voeren ontlastingsonderzoek uit
Mijn allereerste onderzoek heb ik laten uitvoeren door Veterinair Parasitologisch Laboratorium Het Woud. Ik bestelde daar een wormcheckkit (zie foto), die ik de volgende dag in huis had. Hierin zitten de benodigdheden om wat ontlasting te verzamelen en op te sturen. De uitslag was ook zeer snel binnen. En… geen wormen! 🙂 Inmiddels weet ik dat steeds meer dierenartsen ontlastingsonderzoek uitvoeren. Dus de afgelopen keren ben ik bij mijn dierenarts geweest voor zo’n onderzoek. Dezelfde dag nog belt hij mij. En tot nu toe met goede bericht: geen wormen! De kosten van een ontlastingsonderzoek die ik nu ben tegen gekomen zijn iets minder of iets meer dan 20 euro.
Ontwormingsmiddel is goedkoper, maar voor mij en mijn hond is ontlastingsonderzoek de beste, natuurlijke oplossing in de strijd tegen wormbesmetting!
Meer weten over wormen bij de hond? Kijk dan eens hier.